Wat je zegt ben je zelf

foto gemaakt van foto van Susan Barnett uit: A Typology of T-shirts

Wat je zegt ben je zelf

Kijken naar onze kwaliteiten blijkt vaak moeilijk. Zijn we te bescheiden? Ook bescheidenheid is een kwaliteit, maar daar hebben we eerder last dan gemak van.

Je bewust zijn van je kwaliteiten vergroot je zelfvertrouwen, maakt dat je je realiseert dat je méér bent dan een cijfer.

Het is goed om niet meer te kijken naar goede of foute eigenschappen/sterke of zwakke punten: er zijn alleen maar kwaliteiten en vervormingen daarvan. Het is belangrijk om te ontdekken wat de kwaliteit is onder de vervorming. Deze vervorming is een persoonlijke valkuil: je bent ergens in doorgeschoten, óf het is gedrag waar je je aan ergert. In het laatste geval is het zéker goed om te weten wat de kwaliteit eronder is, want hierdoor leer je je eigen uitdagingen kennen.

Van de mensen met wie je de meeste moeite hebt, kun je vaak het meeste leren! Dit inzicht helpt als je met iemand moet samenwerken en de samenwerking loopt niet zoals je dat graag zou willen….

Tijdens de faalangstreductietraining spelen we een kwaliteitenspel*: we pakken steeds voor één deelnemer een kaartje met een kwaliteit die we in die persoon zien en delen die met de groep: “ik vind je….” Spannend vinden de deelnemers dat, waarbij de gedachte vaak is: wat laat ik zien zonder dat ik mij daar bewust van ben en hoe kunnen mensen nou kwaliteiten in mij zien terwijl ze mij nog maar zo kort kennen?!

Er is ook een andere kant aan dit spel: welke kwaliteit je kiest voor iemand, zegt ook iets over jezelf.  Elke kwaliteit die je ziet in een ander heb je in een bepaalde mate ook zelf, anders zou je die niet bij een ander kunnen herkennen. Wat je zegt ben je zelf! In tegenstelling tot een heel oud kinderversje, dat gebruikt werd als reactie op vervelende opmerkingen, deze keer in positieve zin.

Goed om je dáárvan meer bewust te zijn: weet wat je zegt tegen een ander, want je zegt het tegelijkertijd tegen jezelf.

*Peter Gerrickens, boek: Kwaliteiten, een verfrissende kijk op eigen-aardigheden en Kwaliteitenspel

Hulp nodig bij:

Stemgeven en zingen met hart en ziel: het maakt dat je je levend voelt, van top tot teen.

Vraag oriëntatie gesprek aan