Persoonlijke effectiviteit

Durf je te zeggen wat je denkt? Kom jij voor jezelf op? Vind je het lastig om nee te zeggen? Maak je jezelf kleiner of overschreeuw je jezelf. Ben je te stil of te aanwezig? We gaan op zoek naar het juiste midden: hoe kom je voor jezelf op, zonder de ander onnodig te kwetsen.

Ben je sub-assertief of ben je over-assertief? Durf je grenzen te stellen of ga je juist vaak over je grenzen heen? Wat is het effect hiervan op de ander? Assertiviteit draait om het vinden van het juiste midden. Voor jezelf op durven komen zonder de ander onnodig te kwetsen. Jezelf zijn en zo groot zijn als je bent, want dan ben je op je best.

Wat kun je verwachten

We werken altijd praktijkgericht, wat betekent dat we theorie toepassen op jouw eigen situaties, vaak in vorm van een rollenspel. Afhankelijk van je doel of vraag komende volgende thema’s aan bod:

Wie ben ik, waar sta ik, hoe gaat het nu?

Hoe handel je in conflicten of ontwijk je ze liever helemaal? Door inzicht te krijgen in je huidige situatie, kunnen we samen jouw persoonlijke handvatten creëren om zo je persoonlijke effectiviteit te vergroten.

Grenzen aangeven/onderzoeken

Waar ligt jouw grens? Zet je jezelf opzij uit angst de ander te kwetsen? Of ga je over de grenzen van anderen heen?

Zelfvertrouwen vergroten

Zie jij jouw potentie? Je bent goed zoals je bent! Wanneer je weet dat je jezelf kunt zijn, hoef je jezelf niet kleiner te maken of juist te overschreeuwen.

Leren hulp vragen

Durf jij om hulp te vragen? En durf je ‘Nee’ te zeggen wanneer iemand keer op keer jouw hulp vraagt? Of doe je een verzoek in de vorm van een stelling? We passen dit toe in eigen praktijksituaties.

Feedback geven

Hoe geef jij feedback aan een ander? Constructieve feedback geef je vanuit jezelf. Concreet gedrag en het effect dat dat gedrag heeft op jou, waarbij je openstaat voor de reactie van de ander.

Effectieve communicatie

Laat jij je frustraties vaak oplopen door te lang je mond te houden? Of heb je juist geen filter en flap je alles er altijd zomaar uit? Hoe reageert de ander en is dat de gewenste reactie? Door je eigen gedrag aan te passen leer je het gedrag van de ander te beïnvloeden.

Referenties

Ik heb echt wel geleerd dat ik niet te veel moet luisteren naar de Rinus Ramp gedachten die in mijn hoofd opkomen en dat ik niet altijd lieve Loesje hoef te zijn. Dat ik gewoon mag opkomen voor mijn eigen mening en ondanks dat het voor de omgeving wel wennen is, is het wel beter voor mijn eigen welzijn en kan ik zo toch beter voor mijn grenzen waken.

Anke is heel toegankelijk en warm, waardoor ik me kwetsbaar durfde op te stellen. Ik heb veel aan deze training gehad en sta steviger in mijn schoenen nu.

Het heeft mij ook wel echt geholpen om zaken in perspectief te zien. Op de korte termijn zijn er wel veel kleine dingen verandert. Ik ben minder lang boos op mezelf en heb mezelf ertoe kunnen zetten een belangrijk vak af te ronden.

When writing the story of your life, don’t let anyone else hold the pen – Harley Davidson

Bekijk de mogelijkheden & tarieven Vraag oriëntatie gesprek aan