Self fulfilling prophecy

“The purpose of life, is a life of purpose”

Uit: ‘The monk who sold his Ferrari’

van Robin Sharma

“Ik ga altijd uit van het slechtste, dan kan het alleen maar meevallen.”

Tijdens trainingen en in coaching gebruik ik heel vaak de R.E.T. methode van Albert Ellis. De R.E.T. (= Rationele Effectiviteitstraining) geeft inzicht in de niet-effectieve gedachten die spanning en stress veroorzaken. Ik heb net uitgelegd welke typen irrationele, niet-helpende gedachtegangen er zijn en één daarvan is het rampdenken.

Het rampdenken staat voor pessimistische, voorspellende gedachten, die je tegenwerken. Ze kunnen gaan over de afloop van een examen of over een afspraak, die vast tegen zal vallen, of die op het laatste moment nog afgezegd gaat worden.

Het is toch goed om zo te denken, dan kun je ook niet teleurgesteld worden.”

Het lijkt alsof zulke gedachten je kunnen beschermen tegen teleurstellingen, maar ze bieden geen echte veiligheid. Het vervelende is dat wanneer je je focust op mogelijke rampen, deze ook daadwerkelijk kunnen gebeuren, het wordt een self fulfilling prophecy.

Een self fulfilling prophecy is een ingesleten denkgewoonte. Als je iets maar lang genoeg tegen jezelf zegt, wordt het uiteindelijk werkelijkheid. Als een denkgewoonte ondersteunend en helpend is, is er niets aan de hand, maar een denkgewoonte kan ook tegen je werken, je naar beneden halen. Je wordt er in ieder geval niet vrolijk van.

Als je je bewust bent geworden van een bepaalde denkgewoonte, stel jezelf dan de vraag: helpt deze manier van denken mij om mijn doelen te bereiken?

De vuurtoren staat in Robin Sharma’s  ‘The monk who sold his Ferrari’ symbool voor de doelen die je hebt in je leven. Hij geeft je richting en helpt je om je focus te houden als de zee ruw wordt. Het is belangrijk om verbinding te houden met dat wat je wil bereiken, je doelen, je dromen, met dat wat het de moeite waard maakt om je bed uit te komen.

Let dus op je gedachten als je weet wat je wil bereiken. Welke gedachten zou je beter op een zijspoor kunnen zetten? Op welke gedachten ga je je focussen? En vergeet niet te genieten als je onderweg bent.

Hulp nodig bij:

Stemgeven en zingen met hart en ziel: het maakt dat je je levend voelt, van top tot teen.

Vraag oriëntatie gesprek aan