In het NU zijn

In het NU zijn

Ik ben in de meivakantie in Nepal, Kathmandu, geweest. Nepal, een prachtig land met vriendelijke mensen. Kathmandu, een bijzondere stad met mooie tempels, zowel Hindoeïstische als Boeddhistische. Die tempels zijn allemaal in gebruik en wat bijzonder is: de hoofdtempels zijn allemaal overeind blijven staan tijdens de aardbeving in 2015. Dat laatste heeft de Nepalezen gesterkt in hun geloof. De Nepalezen nemen het leven zoals het komt, ze zijn tevreden met wat is.

Het is niet moeilijk om gelukkig of tevreden te zijn als je de wind mee hebt. Het wordt spannend bij tegenwind: als er dingen op je pad komen waar je niet direct invloed op hebt en waar je niet 123 een oplossing voor hebt. Vaak wordt met spijt teruggekeken, ‘had ik toen maar…’ en vol zorgen vooruit gekeken, ‘wat als…’ en ‘als het maar wel/niet…’

Wat nu is, wordt niet gezien.

Terug naar huis werd ik me hier persoonlijk van bewust. Het vliegtuig van Kathmandu naar Dubai had vertraging en al voor het opstijgen maakte ik (en met mij meer Nederlanders) me zorgen over het mogelijk niet halen van de aansluitende vlucht naar Amsterdam. Er werd druk heen en weer gepraat. Mijn Nepalese buurman begreep er niets van en ik legde hem uit waar het gesprek over ging en wat onze zorgen waren. Hij glimlachte en zei alleen maar: “Enjoy the moment.”

Het verleden kunnen we niet veranderen, de toekomst kunnen we niet voorspellen, er is alleen het nu.

Vraag jezelf af: heb ik nu, op dit moment, een probleem? Is er nu, op dit moment iets dat concreet om een oplossing vraagt? Negen van de tien keer is het antwoord nee. Kijk dan om je heen en zie wat is, nu…, geniet van het moment.

Ps. We hebben de aansluiting gemist en ik heb genoten van een dagje Dubai!

Hulp nodig bij:

Stemgeven en zingen met hart en ziel: het maakt dat je je levend voelt, van top tot teen.

Vraag oriëntatie gesprek aan