Perfection is boring, maar gewoon is zo gewoon…
Moeten we dan toch altijd leuk, grappig, mooi, interessant gevonden worden? Is gewoon niet goed genoeg?
Een cliënt van mij verbaasde zich erover dat een vriend van hem veel meer wist van een wederzijdse vriend dan hij. “Terwijl ik veel vaker met hem praat!” Dat zette hem aan het denken. “Hoe komt dat, waarom weet ik die dingen niet van hem?” Hij kwam tot de conclusie dat hij een gesprek meestal begint met een opmerking, of een grap.
Hij praat veel. Hij laat af en toe bewust een stilte vallen in de hoop dat de ander gaat praten. Hij vindt dat ook heel spannend. Hij voelt zich ongemakkelijk als de ander niet reageert. Hij trekt conclusies, vult in voor de ander, denkt dan: “Hij vindt het niet interessant, hij zou liever niet met mij praten.” Om deze ongemakkelijkheid niet te hoeven voelen gaat hij nog meer praten. Aan de buitenkant komt hij heel zelfverzekerd over, van binnen voelt hij zich bang en onzeker.
Hoe dan anders, als je iemand echt wil leren kennen? “Je zou kunnen beginnen met het stellen van een vraag”, zeg ik, “liefst een open vraag, want dan laat je de ander praten.” “Maar ik wil geen standaardvragen stellen, vragen wat iemand doet voor werk of studie of zo is zo standaard…” “Dus jij moet van jezelf bijzonder zijn,” zeg ik lachend.
Welke belemmerende overtuigingen spelen hier een rol? Wat veroorzaakt deze sociale faalangst? Sommigen denken inderdaad dat ze zich op de één of andere manier moeten onderscheiden van de rest. Anderen denken dat ze zich moeten bewijzen. Er zijn ook mensen die denken dat ze niet leuk, mooi, interessant genoeg of niet de moeite waard zijn. Deze overtuigingen helpen niet en staan een goed gesprek in de weg. Je bent vooral met jezelf bezig. Je laat je niet kennen én je leert de ander niet kennen.
Toch maar die standaardvraag dus? Ja. En vraag vervolgens door, wees benieuwd naar de ander. Wil je toch iets originelers, vraag dan: Wat is jouw droom? Waar word je blij van? Heb jij een idee hoe we de wereld een beetje mooier kunnen maken? Geen perfecte vragen, wel goed genoeg, net als jij!
Stemgeven en zingen met hart en ziel: het maakt dat je je levend voelt, van top tot teen.
Vraag oriëntatie gesprek aan