Aan de overkant hangt de was te wapperen in de wind, tegen een stralend blauwe lucht. Mooi, denk ik, hier maak ik een foto van. Zoals dat gaat met gedachten, volgt uit de ene gedachte een andere. Ik denk aan het gezegde dat je de vuile was niet buiten moet hangen. Hoezo eigenlijk niet, vraag ik mij af. Wat is er erg aan? Moet je je schamen voor de vlekken die er niet uit zijn gegaan in de was?

Tijdens één van de bijeenkomsten van de assertiviteitstraining hebben we het over schaamte, naar aanleiding van een te lezen hoofdstuk uit het boek Persoonlijke Effectiviteit, ‘Schaamte: verbergen of juist niet’. *

Een rondje: is er iets waarvoor je je schaamt en is dat wel terecht, was de vraag. Laat je het zien of verberg je het? Het vervelende aan verbergen is dat je er de hele tijd mee bezig bent. Dat kost heel veel energie. Daarnaast vul je in voor anderen wat zij ervan zullen vinden. Zullen ze je raar, minder waard vinden? Je minder serieus nemen? Deze gedachten zijn je eigen oordeel en staan echt contact in de weg. Je bent sowieso zoveel meer dan dat waarvoor je denkt je te moeten schamen.

Eén van de deelnemers vertelt dat ze zich lang heeft geschaamd voor haar angststoornis. Door de training is ze er anders naar gaan kijken, kan ze het beter accepteren en heeft ze er minder last van. Iemand anders vertelt dat hij zich schaamde voor zijn stotteren. Hij heeft gemerkt dat als hij durft te stotteren en niet bezig is met de schaamte hiervoor, het stotteren veel minder wordt en hem minder belemmert.

Om terug te komen op de was: er zijn vlekken die er moeilijk of niet meer uit te krijgen zijn. Ze mogen er zijn, die vlekken. Hoe gaan we dan om met onze spreekwoordelijke vlekken:

tip 1: in plaats van ze te verbergen kun je er beter van leren houden.

Tip 2: check bij mensen die je vertrouwt of ze jou als persoon hierom afwijzen.

Tip 3: keer het om: zou jij zelf iemand erom afwijzen?

Tip 4: sta achter jezelf, je bent goed zoals je bent.

*boek: Persoonlijke Effectiviteit, assertief gedrag als basisvaardigheid, van Jan Schouten en Joke Lingsma, uitgeverij THEMA

About Author

2 Response Comments

 • EML Goeloe  24 januari, 2020 at 18:09

  Mooi geschreven, bedankt voor de top training!

  Eduardo Goeloe

  Beantwoorden
 • Elly Rooze  3 februari, 2020 at 14:36

  Beste Anke,
  Mooi beeld schets je, dat we de was buiten mogen hangen. Ook als die niet helemaal ‘proper’ is… (Vlaams voor schoon)
  Jouw 4e tip (je bent goed zoals je bent), omsluit wat een hulpverlener laatst tegen me zei: schaamte komt vanuit te hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt.
  Als we van onszelf durven houden zoals we zijn, hoeven we ons niet te schamen.
  Ik heb nog een lange weg te gaan. En wie weet, durf ik ooit de vlekjes te zien als schoonheidsvlekjes…

  Beantwoorden

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.